https://blog.crelan.be/nl/wat-moet-je-weten-als-je-een-tweede-verblijf-wil-kopen/

Wat moet je weten als je een tweede verblijf wil kopen?

Een chalet met open haard, een pied-à-terre in je favoriete stad of een appartement met zicht op de golven. Zie jij zo’n tweede (t)huis voor weekends of vakanties ook helemaal zitten? Dan is dit artikel voor jou. Want je wil natuurlijk vooral genieten van je tweede verblijf én van een investering die zowel comfortabel als rendabel is. En dan moet je weten dat voor een tweede verblijf de mogelijkheden en voordelen net iets anders zijn. Lees je mee?

Een vrouw zit op de bank van haar tweede verblijf met een tas in haar handen terwijl ze door het raam naar buiten kijkt.

Lenen of niet voor je tweede verblijf?

Misschien heb je intussen een mooi spaarpotje of een rendabele beleggingsportefeuille. Wil je die (helemaal) inruilen voor je tweede verblijf? Of sluit je toch liever (deels) een woonkrediet af? Dat kan bijzonder interessant zijn:

  • je houdt nog een spaarpot(je) voor onverwachte uitgaven of (renovatie)kosten.
  • je beleggingsportefeuille brengt vandaag méér op dan de kost van een woonkrediet.
  • je woonkrediet is fiscaal voordelig.

Waarom is een woonkrediet fiscaal voordelig?

Je tweede eigendom wordt belast als onroerend inkomen. De betaalde interesten van je woonkrediet mag je jaarlijks aftrekken via je personenbelasting. Veel kans dus dat je dankzij je lening minder belastingen betaalt en dat is altijd mooi meegenomen.

Ook de kapitaalaflossingen van je lening en de premies voor je schuldsaldoverzekering komen soms in aanmerking voor een ‘belastingvermindering langetermijnsparen’. De aftrek bedraagt 30% en levert een fiscaal voordeel op van maximaal 717 euro*.

Hoeveel kan je lenen voor een tweede verblijf?

Voor een tweede woning heb je altijd een eigen inbreng nodig. Crelan leent je maximaal 80 procent van de aankoopsom. Ook de kosten voor o.a. registratie, notaris en btw betaal je zelf. Verder hangt het bedrag dat je kan lenen af van je aflossingscapaciteit, je leeftijd, je inkomen en nog een aantal variabelen.

Ja maar, hoeveel is dat dan?

Onze woonkredietsimulator berekent in een-twee-drie hoeveel je kan lenen voor je tweede verblijf, wat je daar maandelijks voor afbetaalt en hoelang.

Probeer maar.

Liever een andere rentevoet of wil je verschillende pistes bekijken? Kom gerust langs.

Je Crelan-agent verwacht je

Hij (of zij) beantwoordt met plezier al je vragen over je tweede verblijf en geeft advies volgens jouw persoonlijke situatie. Graag tot heel binnenkort!

*cijfers 2020

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.