https://blog.crelan.be/nl/spreiden-van-beleggingsrisicos/

PRINCIPE 6 | DIVERSIFICATIE

Waarom u uw beleggingsrisico’s moet spreiden

Wie al zijn eieren in één mandje legt, blijft achter met een hoop smurrie als het mandje tegen de grond kwakt. Bij wie beleggingsrisico’s wil verkleinen is dat niet anders: risicospreiding is troef. Maar hoe doet u dat, slim beleggen zonder met gebroken eierschalen achter te blijven en de risico’s te spreiden?

Man met een mandje in de hand raapt eieren.

Het codewoord is diversificatie. Ofwel: uw eieren verdelen over verschillende mandjes. Als u uw hele vermogen zou investeren in aandelen van één autoconstructeur, deelt u in de klappen als dat bedrijf failliet zou gaan. Is de kous dan af als u investeert in meerdere bedrijven? Niet helemaal, want als u kiest voor bedrijven die allemaal uit de autosector komen, deelt u nog steeds in de klappen als die sector in zijn geheel in moeilijkheden komt. U spreidt uw portefeuille dus best zo breed mogelijk, over meerdere sectoren, regio’s en thema’s.

Een oplossing? Beleggingsfondsen!

Bij Crelan kiezen we daarom voor beleggingsfondsen. Dat zijn grote verzamelingen van verschillende aandelen en/of obligaties. Maakt één aandeel gekke capriolen, dan hebt u er nog genoeg andere in uw korf om de schok op te vangen. Meestappen in zo’n fonds is niet gratis. Als kostprijs wordt een percentage van uw potentiële rendement afgehouden. Maar in ruil krijgt u dus wel heel wat gemoedsrust.

Help! Hoe moet ik mijn beleggingsportefeuille samenstellen?

Als belegger kan het best lastig zijn om zelf de perfecte portefeuille samen te stellen. Of om zelf op zoek te gaan naar de kip met de gouden eieren. Dat is meteen nóg een voordeel aan fondsen: een professioneel beheerder stelt ze samen, volgt alles op en waakt over de opbrengsten en de risico’s. Zo neemt hij u het werk uit handen. We zouden bijna zeggen: een eitje, dat beleggen.

De 7 basisprincipes van investeren

Gerelateerde artikels

Hoe uw emoties onder controle houden als u belegt.

Sparen versus beleggen: hoe maakt u uw keuze?

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.