https://blog.crelan.be/nl/sparen-en-beleggen-voor-meer-rendement/

Sparen én beleggen: de ideale combinatie om rendement na te jagen?

Er rust bijna 300 miljard euro op de Belgische spaarboekjes. Een waanzinnig bedrag. Maar omdat de Europese Centrale Bank de spaarrente al jaren historisch laag houdt, krijgt u amper iets terug voor uw geparkeerde centen. En door de jaarlijkse inflatie van zo’n 2 procent ziet u uw geld ook nog eens minder waard worden, dag na dag. Het goeie nieuws: met het juiste gereedschap, kunt u uw spaarcenten toch laten renderen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 730x487-Sparen-en-Beleggen.jpg

Een spaarrekening heeft zeker voordelen. Ze vormt een buffer: u kunt makkelijk en snel aan uw geld bij onvoorziene kosten, zoals een vaatwasser die plots stukgaat. Sparen is ook zonder risico. U doet er dus altijd goed aan om zo’n financiële reserve achter de hand te houden op uw spaarboekje. Maar wie ook nog een mooi rendement op z’n spaarcenten wil, moet het plaatje breder bekijken.

Het juiste gereedschap

U kunt uw financiële huishouding zien als een gereedschapskist, waarin maar beter een brede waaier aan tools zit. Sparen is slechts één zo’n tool. Uw koopkracht beschermen met alleen maar een spaarrekening als gereedschap, is als klussen met alleen maar een hamer. Het wordt dan een hele opgave om schroeven vast te draaien. Een spaarrekening is dus een goede hamer om in uw gereedschapskist te hebben, maar er is meer nodig.

Beleggen voor een sterk/stabiel rendement

Wie z’n geld écht wil laten opbrengen, kiest best voor beleggen. Dat geeft op lange termijn het meeste kans op een sterk en stabiel rendement. Zo overwint de waarde van uw geld de dreigende inflatie. Of kunt u zorgen voor een aanvullend inkomen later.

Zijn er dan helemaal geen nadelen verbonden aan beleggen? Die mogelijkheid bestaat. Financiële markten bewegen, en uw belegging zal in waarde schommelen. Maar historisch gezien gaat de beurs er na verloop van tijd meestal op vooruit. U doet er dus goed aan om het op de lange termijn te bekijken: het is een marathon en geen sprint.

Meer rendement? Ga voor sparen én beleggen

We verlangen allemaal naar financiële zekerheid, maar die bereikt u door en-en, niet door of-of. U zet niet alles op één spaarrekening of belegt niet alles in één aandeel.

Het is beter om uw gereedschapskist te vullen met meerdere instrumenten: een hamer én een schroevendraaier… Een spaarrekening én een belegging… Dat principe noemen we diversificatie. Wij helpen u graag met het selecteren van die instrumenten.

Voorkomen dat uw spaargeld daalt in waarde? Contacteer uw Crelan-agent

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.