https://blog.crelan.be/nl/koopkracht-en-beleggen/

PRINCIPE 1 | KOOPKRACHT

Wat heeft beleggen met koopkracht te maken?

Uw spaarboekje brengt vandaag bijna niets meer op. En dat heeft ook gevolgen voor uw koopkracht: terwijl het leven duurder wordt, neemt de waarde van uw geld af. Is er dan niks wat u hiertegen kan doen? Tuurlijk wel, namelijk uw geld … investeren. Met beleggen houdt u uw koopkracht op lange termijn in stand. En daar vertellen we u graag meer over!

Wandelend koppel met spaarvarken

Beleggen als manier om uw koopkracht te behouden

Om te begrijpen waarom het interessant is voor uw koopkracht om nu al te beleggen, moeten we eerst drie keer de alarmklok luiden:

  1. Spaargeld brengt steeds minder op. Het leven wordt steeds duurder, maar ons geld kan niet volgen. Concreet: geld dat u op uw spaarrekening parkeert, groeit niet snel genoeg aan om het verlies door de immer stijgende prijzen goed te maken.
  2. We leven steeds langer. Op zich geen slecht nieuws natuurlijk, maar we zijn maar beter goed voorbereid op die toegenomen levensverwachting. Het laatste wat u wilt, is dat uw spaarreserves er op uw 80ste helemaal zijn doorgejaagd, terwijl u fluitend 100 jaar wordt.
  3. We moeten het stellen met een relatief laag pensioen. Als u stopt met werken, moet u plots zien toe te komen met gemiddeld 60 procent van uw vroegere inkomen. Terwijl u de levensstijl die u gewend bent uiteraard niet drastisch wilt omgooien. 

Hoort u ze rinkelen, de alarmbellen? Maak u geen zorgen. Er is gelukkig ook een oplossing, en die heet: beleggen.


Koopkracht, wat is dat eigenlijk?

Uw koopkracht geeft aan hoeveel u kunt kopen met het geld waarover u beschikt. Met 50 euro kan u uw winkelkar vandaag nog aardig vullen, maar het is geen geheim dat het leven jaar na jaar duurder wordt. Met diezelfde 50 euro zal u in de loop der jaren dus heel wat minder kunnen kopen. Uw koopkracht is dan met andere woorden gedaald.

Je koopkracht geeft aan hoeveel je kunt kopen met het geld waarover je beschikt.
De 7 basisprincipes van investeren

Gerelateerde artikels

Zo zorgt u ervoor dat uw geld op lange termijn nog iets waard is.

Hoe u emoties onder controle houden als u belegt.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.