https://blog.crelan.be/nl/inflatie-en-beleggen/

PRINCIPE 2 | INFLATIE

Wat is de relatie tussen inflatie en beleggen?

Beleggen als oplossing voor de stijgende prijzen? Daar vertellen we u graag meer over! Want, inflatie: wat is dat eigenlijk? En hoe zorgt u ervoor dat uw geld op uw spaarboekje op lange termijn nog hetzelfde waard is?

Een dief loopt naar een bankbiljet

De grootste bedreiging voor uw centen? De inflatie!

Of anders gezegd: de stijging van de prijzen. In België bedraagt de inflatie de laatste jaren ongeveer 1,50 procent, wat wil zeggen dat het leven in ons land in een jaar tijd 1,50 procent duurder wordt. Hebt u vandaag 10.000 euro op een rekening staan? Dan kan u daar volgend jaar minder mee kopen.

Negatief effect op lange termijn

Inflatie gaat dus eigenlijk te werk als een sluipmoordenaar, maar handelt niet alleen. Er is een handlanger: onderschatting. 1,50 procent inflatie op jaarbasis líjkt misschien niet veel, maar het totaalplaatje op lange termijn is ontluisterend. Dat wordt duidelijk met een voorbeeld. Die 10.000 euro waarover we daarnet spraken? Bij een inflatie van 1,50 procent blijft daar na twintig jaar omgerekend nog maar zo’n 7.400 euro aan koopkracht van over. Die 10.000 euro zal nog steeds op uw rekening staan, maar wat u ermee kan kopen, is met een kwart geslonken.

Is er dan niks dat u kan doen om die venijnige sluipmoordenaar het zwijgen op te leggen? Tuurlijk wel: uw slapend geld wakker maken en het laten renderen. Beleggen, dus!


Geld op uw rekening laten staan? Geen status quo meer

Bovendien stijgen de kosten voor enkele van onze typische spaardoelen al jaren sneller dan de algemene prijzen. Denk aan wonen, rusthuizen en hoger onderwijs voor de kinderen. En zijn er geen garanties dat de inflatie op dit niveau blijft. Ze kan de komende jaren met andere woorden misschien nog sneller stijgen.

De rente* die je krijgt op 10.000 euro spaargeld is de voorbije jaren helemaal weggesmolten... maar de inflatie is niet verdwenen.

De rente* die u krijgt op 10.000 euro spaargeld is de voorbije jaren helemaal weggesmolten … maar de inflatie is niet verdwenen.
*basisrente + getrouwheidspremie.
Inflatie is zo gevaarlijk als een dief, zo angstaanjagend als een overvaller en zo dodelijk als een huurmoordenaar.

RONALD REAGAN
Oud-president van de Verenigde Staten


De 7 basisprincipes van investeren

Gerelateerde artikels

Waarom beleggen geen sprint maar een marathon is.

Zo zorgt u ervoor dat uw geld op lange termijn nog iets waard is.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.