https://blog.crelan.be/nl/hergebruik-woonkrediet-slim-voor-je-verbouwingen/

Hergebruik woonkrediet: slim voor je verbouwingen

Eén van de grote voordelen van een woonkrediet is dat je het kan hergebruiken. Bijzonder interessant als je bijvoorbeeld een grote renovatie plant of een bijgebouw wil: denk aan een veranda, een garage, een uitbreiding van uw keuken of badkamer. Het beste nieuws? Voor een hergebruik moet je niet langsgaan bij de notaris: die kosten spaar je uit. Je woonkrediet hergebruiken kan op 2 manieren: via een heropname of een bijkomend voorschot.

Een koppel droomt van de verbouwing van hun badkamer. Ze staan in deze ruimte - waarin de toekomstige plannen getekend zijn - en kijken naar hoe het er in de toekomst zal uitzien.

Heropname versus bijkomend voorschot

Bij een heropname kan je het kapitaal dat je al terugbetaald hebt, opnemen als een nieuwe lening.

Een bijkomend voorschot is een extra bedrag dat je kan ontlenen. Dat is maximum 50.000 euro of 20% van je hypothecaire inschrijving op voorwaarde dat je lening al minstens 3 jaar loopt en je gedurende die periode ook altijd correct hebt terugbetaald.

Nieuw kredietonderzoek, nieuwe rentevoet

Crelan onderzoekt opnieuw je terugbetalingscapaciteit. Is er een gunstig advies? Dan wordt je heropname of bijkomend voorschot goedgekeurd. Let wel: je betaalt opnieuw dossierkosten want het geld dat je bijkomend opneemt, wordt beschouwd als een nieuw krediet. Je sluit het dus ook af aan de huidige rentevoet.

Hergebruik woonkrediet: zijn er gevolgen voor de looptijd van je krediet?

Een hypothecaire inschrijving geldt automatisch voor 30 jaar. Je moet het nieuwe krediet binnen die periode terugbetalen. Doe je na 12 jaar een heropname? Dan is de maximale looptijd van het nieuwe krediet 18 jaar.

Meer weten over het hergebruik van je woonkrediet?

Kijk op onze website of kom langs voor een persoonlijk gesprek.

Je Crelan-agent verwacht je

Hij (of zij) beantwoordt met plezier al je vragen en geeft advies volgens jouw persoonlijke situatie. Graag tot binnenkort!

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.