https://blog.crelan.be/nl/dossier-tweede-verblijf/

Dossier: het abc van een tweede verblijf

Droom je van een tweede verblijf om je vakanties in door te brengen of om te verhuren? Bij Crelan helpen we je graag op weg om deze droom te realiseren. Kom in dit dossier alles te weten over tweede verblijven: van 10 dingen waarop je moet letten bij aankoop van het pand tot het belang van het EPC-attest. Toch nog vragen? Een Crelan-agent staat steeds voor je klaar.

Wat je moet weten als een tweede verblijf wil kopen

Naast je eigen woning droom je er misschien van om te investeren in een tweede verblijf? Een plek om – in alle rust – je vakanties door te brengen of een pand om te verhuren. Wanneer je beslist hebt om een tweede verblijf te kopen, steken heel wat vragen de kop op. Waar moet je rekening mee houden? Hoe belangrijk is het EPC-attest vandaag en ga je lenen om de tweede woning te kopen? En indien je gaat lenen, voor welk bedrag kies je dan? Voor wie een tweede verblijf koopt, zijn de mogelijkheden en voordelen net iets anders. Crelan verdiept zich in dit dossier in tweede verblijven en zet enkele belangrijke aandachtspunten op een rij. Lees je mee?

1. Een tweede verblijf kopen? Hierop moet je letten!  

Je hebt de knoop doorgehakt en gaat voluit voor een tweede verblijf. Ga je voor een woning die je wil verhuren? Of koop je liever een appartement aan zee dat je tijdens het hoogseizoen verhuurt, maar waar je ook zelf je vakanties in kan doorbrengen? De eerste stap is je ogen open te houden en rond te kijken. Is er een projectontwikkelaar in de buurt een woongebouw aan het neerzetten? Ga eens informeren of kijk eens op de website. Je voelt het: de huizenjacht is gestart! Wie naar woningen gaat kijken, informeert zich best op voorhand. Weet jij al waar je tijdens een huisbezoek extra op moet letten?

Crelan helpt je op weg. Heb je  bijvoorbeeld aan het EPC van de woning gedacht of aan de Mobiscore? En weet je al hoe je je lening gaat aanpakken? Zoveel mogelijk kennis vergaren is alvast een eerste stap in de richting van je tweede woning. Crelan ontwikkelde ook een handige checklist voor je eerste huisbezoek. In deze lijst bundelt Crelan de belangrijkste aandachtspunten én enkele nuttige tips. Zo zie je niets over het hoofd en heb je nadien een objectieve houvast om de bezochte woningen te vergelijken.

2. Bijkomende kosten bij aankoop van een tweede verblijf

Je hebt een tweede verblijf gevonden en in al je enthousiasme zou je het bijna vergeten: bovenop de aankoopprijs komen nog bijkomende kosten. Sommige kosten liggen vast, andere kosten zijn afhankelijk van de aankoopprijs. De allergrootste kost is de belasting (registratierechten) die de staat heft bij de registratie van een notariële akte, waarbij je een percentage van de aankoopprijs betaalt die varieert volgens de ligging van je woonst. Daarnaast betaal je ook notariskosten, onroerende voorheffing, bankkosten, verzekeringen, … In dit artikel zet Crelan alle bijkomende kosten op een rij zodat je een overzicht krijgt van wat dit voor de aankoop van een tweede woning concreet betekent.

3. Vergeet het EPC-attest niet

Het EPC-attest? Daar kan je vandaag – ook wanneer je een tweede woning koopt– niet meer naast kijken. Dit attest, een afkorting van energieprestatiecertificaat, geeft elke woning een energielabel. Zo krijg je als kandidaat-koper een beeld van de energieprestaties, de te verwachten energiekosten en de renovaties die nodig zijn om de woning energiezuiniger te maken zonder aan comfort in te boeten.

TIP! Neem het resultaat van het EPC-attest mee in de onderhandeling over je lening. Dat is belangrijk, want als je van een F-label naar een A+ wil gaan, ga je ongetwijfeld een aanzienlijke som aan renovatiekosten uitgeven. Denk aan de isolatie van dak en muren, hogerendementsbeglazing, een hogerendementsketel of een groene energie-investering zoals een zonneboiler of een warmtepomp. Het goede nieuws is wel dat de overheid voor deze investeringen een reeks interssante premies voorziet. Daarnaast is het ook aan te raden om de renovatiekosten te voorzien in je hypothecair krediet.

4. Het woonkrediet van een tweede woning is fiscaal voordelig

Een tweede eigendom wordt belast als onroerend inkomen. De betaalde interesten van je woonkrediet mag je jaarlijks aftrekken van je personenbelasting. Dat wil zeggen dat je door je lening waarschijnlijk minder belastingen betaalt en dat is altijd mooi meegenomen. In dit artikel vertellen we je meer over het financiële kant van je tweede woning.

TIP! Benieuwd hoeveel je kan lenen voor je tweede woning? Crelan helpt je graag op weg. Via de woonkredietsimulator kan je in een-twee-drie berekenen hoeveel je kan lenen, wat je daar maandelijks voor afbetaalt en voor hoelang. Wil je graag een andere rentevoet of andere pistes bespreken? Onze Crelan-agent staat voor je klaar, kom dus gerust eens langs!

Tweede woning in the pocket? En wil je nu graag starten met de verbouwingen? Ook hier kan Crelan je bij helpen! Bekijk snel ons dossier over verbouwen en laat je inspireren en informeren.


De woondossiers van Crelan: