https://blog.crelan.be/nl/dossier-renoveren/

Dossier: het abc van renoveren

De aankoop van je woning ligt al even achter je en vandaag wil je starten met de renovatie om er je droomplek van te maken. Bij een verbouwing komt vaak heel wat kijken en Crelan helpt je in dit dossier graag op weg. Zo kan jij straks een huis creëren dat voldoet aan je wensen én aan alle duurzame normen die vandaag van toepassing zijn. Klaar om in het dossier over renoveren te duiken? Let’s go!

Ben je klaar om de handen uit de mouwen te steken?

De knoop is doorgehakt: jij gaat verbouwen! Je wil je woning – op een duurzame en efficiënte manier –  aanpassen aan de noden van je gezin. En dat is slim want nieuwbouwwoningen worden steeds duurder én er zijn steeds minder bouwgronden beschikbaar. Bovendien is het een duurzame investering, denk aan het isoleren van je dak of driedubbel glas plaatsen, die de waarde van je woning ook zal doen stijgen.

Maar hoe begin je nu precies aan een verbouwing? Waar moet je allemaal rekening mee houden en vooral: wat is je budget? Wist je trouwens dat je je woonkrediet kan hergebruiken? Stroop je mouwen maar op en laat je gidsen door Crelan. We vertellen je in dit dossier meer over belangrijke thema’s die bij een verbouwing aan bod komen: van tips voor wie slim wil verbouwen en het EPC-attest, tot aan je lening en de premies waarop je een beroep kan doen.

Heb je na het lezen van dit dossier vragen? Aarzel dan zeker niet contact op te nemen met een Crelan-agent. We helpen je met plezier op weg naar jouw droomwoning.

Crelan gidst je doorheen je verbouwing en lijst 6 belangrijke aandachtspunten voor (toekomstige) verbouwers op. Kijk even mee:

1. 5 tips voor wie slim wil verbouwen 

Een slimme verbouwer? Die is er twee waard! Voor je dus effectief aan de slag gaat als Bob De Bouwer is het een goed idee om zoveel mogelijk advies in te winnen. Bij Crelan helpen we je alvast een heel eind op weg en zo kan jij straks je renovatie goed voorbereid starten. Begin bij het begin: wat vind jij belangrijk? Waar heeft jouw gezin nood aan? Is het technisch en budgettair haalbaar? Daarnaast wordt energiebewust verbouwen ook steeds belangrijker. BEN of Bijna-EnergieNeutraal bouwen en verbouwen is sinds 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en Europa. Dit soort woningen verbruiken weinig energie voor verwaring, ventilatie, koeling en warm water. De energie die toch nodig is, komt uit groene bronnen. Ga je renoveren volgens de BEN-normen? Dat hou je toch best rekening voor een eengezinswoning met een meerkost van ongeveer 10.000 tot 30.000 euro. Een smak geld, maar je woning zal ook meteen een pak meer waard zijn. Wat zijn trouwens nog mogelijkheden om meerwaarde te creëren met je verbouwing? En ga je met vakmensen werken of klaar je liever zelf (grotendeels) de klus? Stuk voor stuk zaken waar je allemaal rekening mee moet houden en waarbij Crelan je graag helpt. Heb je trouwens vragen over de financiëring van je renovatieproject? Kom dan zeker eens langs voor een renovatiebabbel met je Crelan-agent.

2. Wat een EPC-attest over een woning vertelt

Het EPC-attest? Daar kan je vandaag – wanneer je een huis koopt en renoveert – niet meer naast kijken. Dit attest, een afkorting van energieprestatiecertificaat, geeft elke woning een energielabel. Zo krijg je als eigenaar een beeld van de energieprestaties, de te verwachten energiekosten en de renovaties die nodig zijn om de woning energiezuiniger te maken zonder aan comfort in te boeten. Dit EPC-attest gaat je ook helpen om je renovatiewerken in kaart te brengen.

3. Renoveren: welke werken zijn verplicht?

Sinds 2020 zijn er in Vlaanderen strengere renovatienormen van toepassing. Zo is het belangrijk om te weten dat je met een energiezuinige woning vaak al tot de helft van je verwarmingskosten kan besparen. Een eerste stap is om je dak goed te isoleren. Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten alle daken van woning geïsoleerd zijn met een isolatielaag van 15 centimeter of meer. De verplichte dakisolatie vervalt bij een goede EPC-score. Voor woningen in open bebouwing ligt de grens op 600 kWh/m2. Voor half open bebouwing is dat 550 kWh/m2, voor gesloten bebouwing 450 kWh/m2 en voor appartementen 400 kWh/m2.

Daarnaast is ook dubbel glas verplicht, maar eigenlijk is hoogrendementsglas nog beter. Dit soort glas houdt tot 80% meer warmte binnen dan enkel glas. Bovendien heb je bij de plaatsing van hoogrendementsglas ook recht op een premie. Wist je trouwens dat sinds 2020 het verplicht is voor alle woningen in Vlaanderen en Wallonië om de nodige rookmelders te hebben? Bij de aanvraag van je bouwvergunning (nieuwbouw of renovatie) moet je op de plannen aangeven waar de rookmelders straks komen. Ook je oude verwarmingsketel vervangen door een energiezuiniger exemplaar wordt warm aanbevolen. Om je te helpen bij de duurzame renovatie van je woning, kan je een beroep dan op een aantal premies, zeker te checken!

4. Welke lening is interessant voor mijn renovatie?

Verbouwen kost geld, dat hoeven we je vast niet te vertellen. Om een renovatie financieel rond te krijgen, zijn er verschillende opties. Zo kan je een renovatielenening of een ECO-Energiefinanciering aanvragen of een lopend woonkrediet heropnemen. Hoor je het nu donderen in Keulen? In dit artikel geven we je een handig overzicht van de verschillende mogelijkheden voor je renovatiefinanciëring. Je kan ook altijd langsgaan bij je Crelan-agent, hij of zij overloopt samen met jou de verschillende opties.

5. Welke premies kan je aanvragen bij een renovatie?

Duurzaam renoveren? Dat levert je tal van voordelen op! Zo krijg je straks niet alleen een lagere energiefactuur in de bus, maar je draagt je steentje ook bij aan de toekomst van onze planeet. Wie kiest voor een duurzame renovatie, kan financieel op enkele voordelen rekenen. De overheid en netbeheerder Fluvius steken duurzame verbouwers een handje toe. Hoe? Wel, met een aantal premies en belastingvoordelen.

Zo reken je in Brussel bijvoorbeeld op premies voor energetische renovaties en krijg je gemiddeld van Leefmilieu Brussel 20% van de kosten terug die in aanmerking komen. In Vlaanderen is er o.a. een vrijstelling van onroerende voorheffing wanneer je een bouwaanvraag indient voor ingrijpende energetische renovaties. Je betaal vanaf een E-peil van E-60 (of lager) 5 jaar lang géén onroerende voorheffing. Dit zijn maar enkele voorbeelden. In dit artikel kom je alles te weten over de premies waar je – onder bepaalde voorwaarden – recht op hebt in Vlaanderen en Brussel.

6. Hergebruik woonkrediet: slim voor je verbouwingen

Wie wil renoveren, kijkt ook naar het financiële plaatje. En dat is vaak een hele puzzel. Maar … wist je dat je een woonkrediet kan hergebruiken? Dat is een groot voordeel wanneer je wil renoveren of een bijgebouw wil plaatsen. Denk je aan een veranda of wil je een uitbreiding van de keuken of badkamer? Dan behoort het hergebruik van het woonkrediet tot de mogelijkheden. Dat kan op 2 manieren: via een heropname of een bijkomend voorschot. Voor een hergebruik moet je trouwens niet langsgaan bij de notaris: die kosten spaar je uit. Wil je graag meer informatie over het hergebruiken van je woonkrediet voor je renovatie? Kom dan zekers eens langs voor een renovatiebabbel met je Crelan-agent.

Verbouwing (al even) achter de rug? Genieten! Misschien droom je intussen wel van een tweede verblijf om je vakanties in door te brengen of om te verhuren? Ook hier kan Crelan je bij helpen. Bekijk snel ons dossier over een tweede verblijf en laat je inspireren én informeren.


De woondossiers van Crelan: