https://blog.crelan.be/nl/dossier-eerste-woning/

Dossier: het abc van een eerste woning kopen

De aankoop van je eerste woning? Spannend! Daar komt wel héél wat bij kijken: denk- en zoekwerk, administratie en financiële puzzels. Heb je het gevoel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet? Geen paniek: in dit dossier helpen we je op weg en gaan we dieper in op alles wat te maken heeft met de aankoop van een eerste woning. Laat je alvast inspireren!

Klaar om je eerste woning te kopen?

Ben je klaar om je ouderlijk huis te verlaten en een eigen woning te kopen? Of wil je investeren in de toekomst en ga je van een huurwoning naar een vaste stek? Wat je motivatie ook is, het is belangrijk om niet over één nacht ijs te gaan. Wie voor het eerst een huis of appartement koopt, wordt geconfronteerd met tal van vragen. Waar moet je op letten wanneer je een huis gaat bekijken? Hoe belangrijk is een EPC-attest en hoe krijg je een lening vast? Heel wat vragen waar de Crelan Blog je een antwoord op wil bieden.

In dit dossier nemen we je mee op weg naar je eerste woning. Heb je na het lezen van onderstaande informatie nog vragen? Aarzel dan zeker niet contact op te nemen met een Crelan-agent. We helpen je met plezier op weg naar jouw droomwoning.

Crelan neemt je mee op weg naar je eerste woning en zet 5 belangrijke aandachtspunten op een rij. Lees even mee:

1. Waar je op moet letten wanneer je een eerste woning koopt  

Je hebt beslist om je eerste huis of appartement te kopen en je bent volop op huizenjacht. Wie een woning wil kopen, kan zich best goed informeren. Dat doe je online, via deze blog, maar ook wanneer je in de woning staat is het fijn als je weet waar je op moet letten. Heb je bijvoorbeeld aan het EPC van een woning gedacht of aan de Mobiscore? En weet je al hoe je je lening gaat aanpakken? Zoveel mogelijk kennis vergaren is alvast een eerste stap in de richting van je droomwoning. Crelan ontwikkelde ook een handige checklist voor je eerste huisbezoek. In deze lijst bundelt Crelan de belangrijkste aandachtspunten én enkele nuttige tips. Zo zie je niets over het hoofd en heb je nadien een objectieve houvast om de bezochte woningen te vergelijken.

2. Wat het EPC-attest je over je eerste woning vertelt

Het EPC-attest? Daar kan je vandaag – wanneer je een huis koopt – niet meer naast kijken. Dit attest geeft elke woning een energielabel. Zo krijg je als kandidaat-koper een beeld van de energieprestaties, de te verwachten energiekosten en de renovaties die nodig zijn om de woning energiezuiniger te maken zonder aan comfort in te boeten.

TIP! Neem het resultaat van het EPC-attest mee in de onderhandeling over je lening. Dat is belangrijk, want als je van een F-label naar een A+ wil gaan, ga je ongetwijfeld een aanzienlijke som uitgeven aan renovatiekosten. Denk aan de isolatie van dak en muren, hogerendementsbeglazing, een hogerendementsketel of een groene energie-investering zoals een zonneboiler of een warmtepomp. Het goede nieuws is wel dat de overheid voor deze investeringen een reeks interssante premies voorziet. Daarnaast is het ook aan te raden om de renovatiekosten op te nemen in je hypothecair krediet.

3. Je droomwoning gevonden? Next step: doe een bod op je eerste woning!

Met een goed én slim bod kan je hopelijk de eigenaar in één keer overtuigen. Hoe je dat concreet aanpakt, daar kan Crelan je mee helpen. Doe je een mondeling bod of zet je het toch beter op papier? En wat moet een bod allemaal bevatten? Waar hou je rekening mee? Het is belangrijk om, wanneer je een bod doet, ruimte te creëren. Dat wil zeggen dat je altijd eerst een lager bod uitbrengt dan wat je maximum kan uitgeven. Wist je trouwens dat een bod bindend is? Een Crelan-agent kan je ook helpen met het scherpstellen van een realistich bod. Aarzel dus zeker niet om hierover meer informatie te vragen aan je Crelan-agent.

4. Een lening voor je eerste woning: hoe pak je dat aan?

Kies je voor een appartement of heb je liever een huis met een klein tuintje? Wat je woonwens ook is: om gericht op zoek te gaan naar jouw ideale eerste woning moet je wel van één ding zeker zijn: het budget. Hoeveel je kan lenen is dé hamvraag wanneer je je op de vastgoedmarkt begeeft. Er zijn een aantal indicatoren die je kunnen helpen om deze vraag te beantwoorden. Eerst en vooral: hoeveel wil en kan je elke maand afbetalen? Daarnaast moet je ook vastleggen hoe hoog je eigen inbreng is. Hou ook altijd rekening met een aantal vaste kosten die bij de aankoop van een woning komen kijken. Voorbeelden hiervan zijn de kosten voor de registratie, voor de notaris, btw, enzovoort. Sommige kosten liggen vast, andere hangen af van de aankoopprijs van je woning. Wanneer je al deze vragen hebt beantwoord, krijg je een zicht op het bedrag dat je moet lenen. Je Crelan-agent kan je hier ook bij helpen. Daarnaast ontwikkelde Crelan ook een woonkredietsimulator die je helpt te berekenen hoeveel je kan lenen, wat je daar maandelijks voor afbetaalt en hoelang.

5. Een huis kopen als alleenstaande, doenbaar of niet?

Je hoeft geen klassiek gezin te zijn om je op de vastgoedmarkt te begeven. Ook als alleenstaande ligt de weg naar je eerste woning voor je open. Net zoals bij gezinnen is het belangrijk dat je 10% van de aankoop zelf kan financieren én dat je nog een centje achter de hand hebt voor onvoorziene omstandigheden. Crelan helpt je alvast op weg met een reeks handige tips & tricks om je kansen als single op de vastgoedmarkt te verhogen.

Je eerste woning is ‘in the pocket’? Dan droom je vast al over de volgende fase(s): de nodige renovaties en inrichting! Ook hier kan Crelan je bij helpen! Bekijk snel ons dossier over verbouwen en laat je inspireren én informeren over alles wat je moet weten over de transformatie van huis naar duurzame droomwoning.

De woondossiers van Crelan: