https://blog.crelan.be/nl/de-beurs-als-inspiratiebron-voor-hollywood/

Wat u over beleggen kan leren uit Hollywoodfilms

Beleggen en Hollywood? Een perfecte match! Zo is de financiële wereld een geliefkoosde inspiratiebron voor filmmakers. Maar zelfs in films die niet over de beurs gaan, kunt u als belegger boeiende inzichten opdoen. Een overzicht in 5 spetterende films én evenveel waardevolle lessen.

Film 1: THE GODFATHER (1972)

Van Francis Ford Coppola, met Marlon Brando, Al Pacino en Robert Duvall.

Gaat over: De maffiafamilie Corleone regeert over de misdaadwereld van New York. Ze doen dat door zich te mengen in allerlei soorten handeltjes en ervoor te zorgen dat iedereen bij hen in het krijt staat via ‘offers you can’t refuse’. Op die manier behoudt de familie de controle, ook als één of twee inkomstenbronnen wegvallen.

Aanrader want? Samen met de sequel staat deze film bekend als één van de beste ooit gemaakt. Won drie Oscars en lanceerde mee de carrière van icoon Al Pacino.

Tip voor beleggers: Diversificatie! Ga nooit all-in op één belegging, want u wilt er niet té afhankelijk van zijn. Een stijging brengt veel op, maar een daling betekent snel het omgekeerde. Met een gezonde spreiding in uw portefeuille beperkt u het risico en zorgt u voor gemoedsrust.

Film 2: WALL STREET (1987) – een parel over beleggen uit Hollywood!

Van Oliver Stone, met Michael Douglas, Charlie Sheen en Daryl Hannah.

Gaat over: Een jonge en ambitieuze beursmakelaar gaat aan de slag bij Gordon Gekko, de grote legende van Wall Street. Die verafgoodt winst en schuwt daarbij de illegaliteit niet. Zijn mantra luidt: ‘Greed, for lack of a better word, is good’. De nieuwkomer is onder de indruk en kleurt ook zelf snel buiten de lijntjes… tot het misloopt.

Aanrader want? U krijgt een ontluisterende inkijk in de Amerikaanse beurswereld van de jaren 80 en de daarbij horende drang naar succes en geld. Michael Douglas won z’n tweede Oscar voor z’n vertolking van Gekko. Een pareltje voor wie gek is op beleggen én Hollywood!

Tip voor beleggers: Als iets té mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Met aandelen of fondsen die de hemel beloven, is het opletten geblazen. Wees voorzichtig en blijf steeds op je hoede.

Film 3: MONEYBALL (2011)

Van Bennett Miller, met Brad Pitt, Jonah Hill en Philip Seymour Hoffman.

Gaat over: De eigenaar van baseballploeg Oakland Athletics werkt met een klein budget en ziet z’n beste spelers vertrekken. Met de hulp van een jonge analist vangt hij dat slim op door slim in te kopen. Hij gaat kijken naar de statistieken achter de spelers.

Aanrader want? Gebaseerd op een boek van Michael Lewis en geschreven door Aaron Sorkin, twee van de besten in hun vak. Ook voor niet-sportfans is dit een boeiend én leerrijk verhaal.

Tip voor beleggers: Grote en bekende aandelen lijken heel aantrekkelijk: u ziet ze voortdurend in de krant, op tv of op internet. Maar in plaats van u te laten verblinden door het uiterlijk, kunt u maar beter eens onder de motorkap kijken. Doe uw huiswerk, of laat het doen door een professioneel belegger.

Film 4: THE WOLF OF WALL STREET (2013) – een echte aanrader uit Hollywood over beleggen!

Van Martin Scorsese, met Leonardo DiCaprio, Jonah Hill en Margot Robbie.

Gaat over: Een gladde belegger verkoopt waardeloze aandelen om te verdienen aan de commissie. Die frauduleuze eenmanszaak groeit uit tot een succesvolle – maar volledig illegale – beursfirma op Wall Street.

Aanrader want? Een rush van drie uur die u kunt blijven herbekijken. Leonardo DiCaprio speelt bovendien de rol van z’n leven in deze knappe film uit Hollywood over beleggen.

Tip voor beleggers: Weet wat u koopt. Laat u informeren door iemand die u vertrouwt en die de capaciteiten heeft om de financiële markten te doorgronden.

Film 5: BIRD BOX (2018)

Van Susanne Bier, met Sandra Bullock, Trevante Rhodes en John Malkovich.

Gaat over: Een invasie van buitenaardse wezens… en ze komen niet in vrede. Wie naar de wezens kijkt, wordt gek en voelt de onstuitbare drang opborrelen zichzelf te doden. Als gevolg loopt – wat overblijft van – de mensheid rond met een blinddoek op.

Aanrader want? Meer dan 26 miljoen mensen bekeken de film op Netflix binnen de eerste zeven dagen na de release. Een record op dat moment. De titel groeide uit tot een fenomeen, met een bijhorende challenge om geblinddoekt uitdagingen aan te gaan.

Tip voor beleggers: Beleggen is een verhaal van de lange termijn. Elke dag naar de koersen kijken, bezorgt u veel stress. Het is gezonder om een blinddoek op te zetten, wat afstand te nemen en de grotere tendensen op te volgen. Als u gelooft in een belegging, dan maakt de exacte timing om in of uit te stappen niet zoveel uit. ‘Pick a strategy and stick with it’, aldus beroemd investeerder Warren Buffett.

Meer lezen over beleggen? Bekijk hoe beleggen u kan helpen om uw spaargeld meer te laten renderen.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.