https://blog.crelan.be/nl/boek-meer-succes-dankzij-een-beleggingsdoel/

Hoe legt u uw beleggingsdoel vast?

Wie gaat beleggen, doet er goed aan om een beleggingsdoel te bepalen en het niet uit het oog te verliezen. Een plan van aanpak helpt u om een beter rendement na te streven. Maar waarmee moet u rekening houden? Dit is wat u moet weten.

Hou uw beleggingsdoel in het vizier

De redenen waarom u wilt beleggen, kunnen erg divers zijn. Misschien droomt u van een appartement aan zee, een pensioen zonder financiële zorgen of een mooi rugzakje voor de (klein)kinderen. Wat uw financiële doel ook is, het is belangrijk om het niet uit het oog te verliezen. Beleggers die dat wel doen, haken sneller af wanneer de beurzen tijdelijk een dip doormaken. Maar zo missen ze ook heel wat rendement wanneer de markten weer aantrekken.

Kies gerust meerdere beleggingsdoelen

U kunt gerust meerdere doelen hebben, die los van elkaar bestaan. En die elk een andere strategie vergen. Voor uw pensioenspaarplan bent u bijvoorbeeld bereid iets meer risico aan te gaan, omdat de extreem lange termijn de risico’s wat uitvlakt. Terwijl u een schenking die u hebt gekregen bijvoorbeeld liever zonder veel risico belegt.

Stel een plan op

U vergroot uw kans op succes met een doordachte strategie. Daarbij zijn twee aspecten belangrijk.

  1. Bepaal hoeveel geld u wilt beleggen. Let wel: beleggen doet u best met geld dat u niet onmiddellijk nodig hebt. U doet er dus goed aan om een spaarbuffer aan te leggen, en alleen het geld dat overblijft te investeren.
  2. Bepaal uw beleggingshorizon. Of anders gezegd: leg de termijn vast waarbinnen u uw financiële doelen wil waarmaken. Algemeen geldt: hoe meer potentieel rendement u verwacht, hoe langer u zal moeten beleggen. En hoe meer die lange looptijd zal helpen om de risico’s uit te vlakken.

Blijf trouw aan uw strategie

Een laatste, maar niet te missen onderdeel van uw plan: uw gezond verstand. Het is immers aan u om het hoofd koel te houden en geen overhaaste dingen te doen wanneer het even wat minder gaat op de financiële markten. Zeker op zulke momenten is het belangrijk rustig te blijven en uw doel voor ogen te houden: u zult er extra motivatie uit putten. En twijfelt u toch, dan staat uw Crelan-agent paraat om samen met u uw portefeuille te overlopen en indien nodig bij te sturen.

Wilt u starten met beleggen? Dan is een spaarbuffer altijd interessant. Maar hoe groot moet die dan precies zijn? Kom er hier alles over te weten!

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.