https://blog.crelan.be/nl/beleggen-op-lange-termijn/

PRINCIPE 3 | LANGE TERMIJN

Beleggen is een kwestie van langetermijndenken

Beleggen? Dat is een marathon en geen sprint. Waarom het belangrijk is om beleggen op lange termijn te bekijken, komt u hier te weten.

Loper sprint naar de finish

Beleggen is een marathon, geen sprint

De financiële markten worden gekenmerkt door pieken en dalen. Op korte termijn kunnen die u grote winsten opleveren, maar dus ook grote verliezen. U moet het echter op lange termijn bekijken, want dan wordt de kans op verlies veel meer uitgevlakt. Het is belangrijk dat u daarbij een doel in de toekomst voor ogen houdt. Die termijn noemen we de beleggingshorizon.

Hoofd vs. buik

De weg naar die horizon is niet zonder hindernissen. En uw grootste tegenstander is uw eigen brein. Dat is niet uw fout, wel die van de evolutie. De financiële markten zijn een relatief nieuw gegeven. Onze hersenen zijn nog lang niet aangepast aan die nieuwe realiteit. Werden onze voorouders duizenden jaren geleden opgeschrikt door gevaar, dan sloegen ze instinctief op de vlucht. Botst de belegger vandaag op economisch ontij, dan zal ons buikgevoel nog steeds de bovenhand halen. Met overhaaste beslissingen tot gevolg.

Terwijl je op korte termijn een woelig verloop ervaart …
Terwijl u op korte termijn een woelig verloop ervaart …
… vertoont de beurs op lange termijn vaak een stijgende trend.
… vertoont de beurs op lange termijn vaak een stijgende trend.

3 sleutelbegrippen bij beleggen op lange termijn

Het is dus belangrijk de horizon niet uit het oog te verliezen. Met deze principes laat u de ratio zegevieren op het buikgevoel.

  1. Houdt uzelf een doel voor ogen, zoals een pensioen zonder financiële zorgen of uw kinderen een mooi rugzakje meegeven.
  2. Geef het wat tijd en laat uw geld lang genoeg staan. De beurs heeft meer goeie dagen dan slechte dagen, en goeie periodes vlakken de slechte periodes uit op de lange termijn. Zo zal u na verloop van tijd meer opbrengsten accumuleren.
  3. Staar u niet blind op de koersen. Hoe vaker u naar uw portefeuille kijkt, hoe groter de kans dat de twijfel toeslaat en u een beslissing neemt op basis van uw buikgevoel. Want verlies komt harder binnen dan winst.
De 7 basisprincipes van investeren

Gerelateerde artikels

Is de perfecte timing op de beurs een illusie?

Zo zorgt u ervoor dat uw geld op lange termijn nog iets waard is.

Disclaimer: De informatie uit deze publicatie vormt een algemene toelichting bij de financiële actualiteit en mag niet worden beschouwd als een concreet advies of aanbeveling met betrekking tot financiële producten.